Sharpeitje

 

Geschiedenis Shar-Pei

Geschiedenis

 

De Chinese Shar-pei is een oud ras, dat sinds eeuwen in de zuidelijke provincies van China, aan de Zuid-Chinese Zee, gehouden werd. Het ras heeft zijn oorsprong in Dialack, een gebied vlak bij Guangzhou (Kanton). De Shar-pei was veelvoorkomend in de stad Dah Let in de provincie Kwuntung.

 

Het ras kon door middel van afbeeldingen tot in de Han-dynastie (206 v.Chr. - 220 n.Chr.) teruggevonden worden en werd voornamelijk door arme mensen gehouden; meestal boeren en vissers. De Shar-pei werd in eerste instantie als waakhond ingezet, maar het ras vertoonde ook een zeker jachtinstinct.

 

Eind 18e eeuw werd China door Engeland bezet. De bezetters brachten honden zoals de bulterriƫr, de buldog en de mastiff naar China. Zij wilden met de honden hun overmacht in hondengevechten bewijzen. Omdat enkel de Shar-pei een groot hondenras van Chinese afkomst was, moest hij vechten.

 

De pups bezitten meer huid dan andere pups. De rimpelige huid vormt zich tussen de tweede en de 16e week en de honden groeien in hun huid.

 

De oorspronkelijke Shar-pei was in de 1950er jaren bijna uitgestorven. Zijn bestaan is aan Matgo Law uit Hongkong te danken, die begin jaren 70 van de twintigste eeuw Amerikaanse fokkers vroeg hem bij de instandhouding van het ras te helpen. Het nieuwe type hond had nog weinig met de oude Shar-pei gemeen.