Sharpeitje

 

F C I Standaard

Here’s why your dog’s fur is so stinky when it’s wet

 

F.C.I.-Standaard Oorsprong : China

Beschermheerschap : FCI

 

Datum van publicatie van de originele geldige standaard : 14-04-1999

 

Gebruik :

Jacht- en waakhond.

 

Indeling F.C.I. :

Groep 2 Pinchers, Schnauzers, Molossers, Berg-en Sennenhonden.

Sectie 2.1 Molosser, Mastiff type.Type Zonder werkproef.

Korte historische achtergrond :

Dit Chinese Ras bestaat reeds honderden jaren in de provincies rond de Zuid Chinese Zee. De stad Dialak in de provincie Kwun Tung is waarschijnlijk de plaats van oorsprong.

Algemene verschijning :

Actieve, compacte, kort en vierkant gebouwde hond, van gemiddelde grootte. Rimpels op schedel en schoft, kleine oren en de "nijlpaard" voorsnuit behoren tot het unieke uiterlijk van de Shar-Pei. Reuen groter en krachtiger dan Teven.

 

Belangrijke verhoudingen :

De hoogte van de Shar-Pei vanaf de schoft tot aan de grond is ongeveer gelijk aan de lengte van het lichaam, gemeten van boeg tot zitbeen, vooral bij reuen. De lengte van de stop tot aan de neus is ongeveer gelijk aan de lengte van de stop tot achterhoofd.

 

Karakter en gedrag :

Rustig, zelfverzekerd, trouw, aanhankelijk aan zijn gezin een beschermer van huis en haard!,maar daarbij NIET agressief!!

 

Hoofd :

Tamelijk groot in vergelijking tot het lichaam. Rimpels op het voorhoofd en wangen, overlopend in forse keelhuidplooien.

 

Schedel :

Vlak en breed,

Stop:

Matig

 

Neus :

Groot en breed, bij voorkeur zwart, maar iedere kleur (Dilute) passend bij de vachtkleur is toegestaan. Ruime neusgaten.

 

Voorsnuit;

Een kenmerkende eigenschap van het ras. Breed vanaf stop tot aan de punt van de neus zonder dat deze spits toeloopt. Lippen en bovenzijde voorsnuit goed gevuld. Zwelling op de neusrug vlak achter de neus is toegestaan.

 

Mond ;

Tong, gehemelte, tandvlees en lippen: blauwachtig/ zwart heeft de voorkeur. Zwart/blauw met roze vlekken is toegestaan. Een egaal roze tong is hoogst ongewenst. Bij dilute-kleurig honden is de tong egaal lavendelkleurig.

 

Kaken en Tanden ;

sterke kaken met een perfect schaargebit d.w.z. de boventanden overlappen de ondertanden zonder tussenruimte en staan haaks op de kaak. De dikte van de onderlip moet niet zo extreem zijn dat hierdoor de beet wordt gehinderd (tight-lip).

 

Ogen ;

Donker, amandelvormig met een fronsende of peinzende uitdrukking.(Lichtere kleur ogen toegestaan bij Dilute-kleurig honden. )De functie van de oogbol of ooglid mag in geen geval verstoord worden door omliggende huid, rimpels of haar. Elk teken van irritatie aan oogbol, bindvlies of oogleden is hoogst ongewenst. Vrij van Entropion/Ectropion.

 

Oren;

Zeer klein, tamelijk dik, gelijkzijdig driehoek vorm met licht afgeronde punten, hoog aangezet op de schedel en de punten wijzend in de richting van de ogen, naar voren geplaatst boven de ogen en vlak liggend tegen de schedel. De zgn. Prik-oren zijn hoogst ongewenst.

 

Lichaam:

Gemiddelde lengte, sterk, goed aansluitend op de schoft. De losse huid onder de nek mag niet overmatig zijn.

Zware rimpels op het lichaam bij volwassen honden zijn hoogst ongewenst, alleen op de schoft en aan de basis van de staart mag deze matig gerimpeld zijn.

Rugbelijning :

Rugbelijning vertoont een 'dip' vlak achter de schoft en loopt dan iets op naar de lendenen.

 

Rug ;

Kort en sterk.

 

Lendenen ;

Kort, breed, matig gehoekt.

 

Kroep/Kruin ;

Tamelijk vlak.

 

Borst ;

Breed en diep ,borstbeen reikt tot aan de elleboog

Onderbuik ;

Geleidelijk oplopend onder de lendenen.

 

Staart :

Dik en rond aan de wortel, taps toelopend naar een fijne punt. De staart is zeer hoog aangezet, een karakteristiek kenmerk van het ras. Kan hoog in een gebogen lijn of in een strakke krul ( Donut) of gebogen over elke zijde van de rug gedragen worden. Geen of een incomplete staart is hoogst ongewenst.

 

Voorhand :

Voorbenen recht, matig lang, goede ,,bone''. De huid vertoont geen rimpels.

 

Schouders :

Goed gespierd, goed aanliggend en schuin geplaatst.

 

Middenhand :

Iets schuin geplaatst, sterk en flexibel.

 

Achterhand ;

Gespierd, sterk, matig gehoekt, loodrecht op de grond en parallel aan elkaar van achteren gezien. Rimpels op het bovenbeen, onderbeen en voeten, alsmede verdikkingen van de huid op de hakken is ongewenst.

Laag geplaatst.

 

Voeten ;

Matige grootte, compact, geen spreidvoeten. Tenen goed gewelfd. Achtervoeten vrij van z.g.n,Hubertus.klauwen.

Gangwerk :

Het gewenste gangwerk is draf. Het gangwerk is vrij, in balans, actief en goed voorwaarts uitgrijpend en met een sterke stuwing vanuit de achterhand.

 

Vacht :

Een kenmerkende eigenschap van het ras: kort, hard en borstelig, sommige mensen kunnen huid irritaties krijgen van de korte(Horse coat) vacht. De vacht is recht en van het lichaam afstaand, maar op de ledematen ligt de vacht meestal meer aan. Geen ondervacht. De vacht mag variëren van 1 tot 2,5 cm lengte.

Nooit getrimd.:

(Bear-coat)!!

 

Kleur :

Alle egale kleuren zijn toegestaan, behalve wit. Staart en achterzijde van dijen zijn meestal lichter van kleur. Donkerder gradaties op de rug en oren zijn toegestaan.

 

Schofthoogte :

44-51 cm vanaf de schoft. (17,5-20 inch).

 

Fouten :

Iedere afwijking van bovenstaande punten moet worden beschouwd als een fout waarbij de ernst die eraan wordt toegekend in overeenstemming moeten zijn met het belang ervan.

 

Ernstige fouten :

Geen schaargebit.. (als overgangsregel is een zeer geringe boven-voorbijt toegestaan).Spitse voorsnuit

Gevlekte tong (roze vlekken in een zwart/blauwe ondergrond is toegestaan)

Grote oren

Lage staartaanzet

Vacht langer dan 2,5 cm( Bear-coat)

 

Diskwalificerende fouten ;

Platte voorsnuit met ernstige boven-voorbijt, onder-voorbijt.

Egale roze tong.

Naar binnen rollende onderlip waardoor de beet wordt gehinderd (Tight lip)

Ronde uitpuilende ogen, Entropion, Ectropion

Huid, rimpels of haar die de normale functie van het oog hinderen

De Z.G.N Prik-oren!Afwezigheid van de staart; korte dikke staart

Zware rimpels op het lichaam (behalve op de schoft en aan de basis van de staart) en potenGeen egale kleur,, Flowereds (albino, brindle, platen, vlekken, black and tan, zadelpatroon=(Sable)

 

Reuen moeten twee klaarblijkelijk normale testikels hebben, die volledig zijn ingedaald in het scrotum.

 

Opmerking :

Iedere kunstmatige fysieke verandering aan de Shar-Pei (met name aan lippen en ogen) sluit de hond uit van tentoonstellingsdeelname.

Despite how much we love ‘em, any dog owner will be able to attest to the fact that those pups are a smelly bunch. If you’ve ever wondered why, this video is a must-watch.

 

* There usually about 220 million (yes, million!) olfactory receptors in a dog’s nose, says the video. Humans, by comparison, only possess around 5 million of these receptors.

 

* Dogs have been used in medical trials to detect disease; in one trial, they were able to locate prostate cancer with nearly 98-percent accuracy.

 

* Dogs secrete sweat through their nose and paw pads rather than through their skin (hence the panting), like humans.

 

So what about the stinky wet fur thing? ACS explains that’s because a dog’s fur naturally contains yeast and bacteria that when wet, are released from the dog’s fur and become more pungent. If you’re already grossed out, you’re not alone — but we love our pups regardless.