Sharpeitje

 

 

 

 

Aanschaf

 

Een Shar-pei is een bijzonder ras en het is verstandig om het eerst te leren kennen. Een hond met een uniek uiterlijk en karakter, dat is de Shar-Pei zeker. Een hond die een goede opvoeding nodig heeft, dat ook. Helaas gaat het met die combinatie nog wel eens mis. Door zijn grappige uiterlijk, zeker als pup, vergeten een hoop mensen nog wel eens dat onder die rimpels een hond met een eigenzinnig en eigenwijs karakter schuilgaat en dat deze hond wel consequent moet worden opgevoed. De Shar-Pei is door dit karakter dan ook eigenlijk geen hond voor een onervaren hondenbezitter of je moet serieus van plan zijn om, mét behulp van een goede hondenschool, je pup een goede opvoeding te geven.

 

Ook de socialisatie van een Shar-Pei is, ook weer door zijn karakter, zeer belangrijk. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dat je je pup als hij jong is al aan zoveel mogelijk mensen, honden en situaties laat wennen. En dan niet denken dat die bus en trein niet nodig zijn want jullie gaan toch altijd met de auto, je weet namelijk maar nooit wat er in de toekomst kan gebeuren!

 

Ga voordat je een Shar-Pei aanschaft eerst eens kijken op internet (marktplaats is overigens geen goede plek om een fokker te vinden!) en bijv. bij wandelingen of evenementen van de SCN.

 

Praat vooral ook met mensen over hun ervaringen met hun Shar-Pei en hun fokker.

 

De populariteit van de laatste jaren van de Shar-Pei heeft helaas tot gevolg gehad dat nogal wat mensen Shar-Pei’s zijn gaan fokken die het vooral als een leuke bijverdienste zien en zich weinig tot helemaal niet bezighouden met de gezondheid van het ras. Het vinden van een goede fokker is dan ook niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk.

 

Aangezien wij als leden en fokkers van de SCN ook in de toekomst nog graag willen genieten van onze, zo gezond mogelijke, Shar-Pei’s, zijn fokkers en bestuur jaren geleden al begonnen met een fokreglement en deze is langzaam maar gestaag uitgegroeid tot wat het nu is. Klik hier als je het volledige fokreglement eens wilt lezen.

 

Alle fokkers en leden moeten zich aan dit fokreglement houden, doet men dit niet dan gaat het bestuur over tot sancties of, in het ergste geval, ontzetting uit het lidmaatschap (fokkers/leden die het zover hebben laten komen zijn over het algemeen niet positief over de SCN dus het is belangrijk om daar doorheen te prikken).

 

Niet elke fokker is even gelukkig met elke regel van het fokreglement, maar het is helaas onmogelijk om het iedereen naar de zin te maken.

 

Waarschuwing

 

De Shar-Pei is populair en dus ruiken veel broodfokkers hun kans. Ten koste van het ras, de ouderdieren, de pups en de nieuwe eigenaren wordt met elke willekeurige Shar-Pei meerdere nesten gefokt.

 

De pups van deze broodfokkers vinden snel hun weg naar de kopers, vaak via fraai verzorgde internetsites en advertentiepagina’s. Vaak is de kleur het enige waar naar gekeken wordt, men fokt de op dat moment populaire kleur om aan de vraag te voldoen. Hoewel herkenbaar als een Shar-Pei door de rimpels, zie je bij deze honden ook soms duidelijke afwijkingen ten opzichte van de rasstandaard. Ook worden veel pups zonder stamboom aangeboden. Dit papiertje zal veel mensen niet zoveel zeggen, maar hierbij moet u zich realiseren dat de pup er dan misschien wel uitziet als een Shar-Pei, maar dat het in feite een “rasloze” hond is waarvan de herkomst niet zeker is.